Nederlands English

Lerend evalueren bij de Kustwacht

28 februari 2018Een omgeslagen zeiljacht waarbij 1 persoon om het leven komt, een machinekamerbrand op een vrachtschip op de Noordzee en een jonge opvarende die zijn hand kwijtraakt bij een ongeval aan boord van een zeilschip. Dit zijn enkele incidenten waar het Kustwachtcentrum (KWC) in Den Helder afgelopen jaar mee te maken kreeg. Trimension ondersteunde het KWC bij het systematisch evalueren van deze gebeurtenissen.

Het Kustwachtcentrum (KWC) is het operationele deel van de Nederlandse Kustwacht en is gehuisvest op het marineterrein in Den Helder. Het KWC coördineert en voert voor zes ministeries dienstverlenings- en handhavingstaken uit op het Nederlandse deel van de Noordzee. Het Centrum heeft een 24-uurs bezetting en fungeert als centraal meld-, informatie- en coördinatiecentrum.

Tijdens zowel interne als externe (plenaire) evaluaties van incidenten die leidden tot een Search And Rescue actie, zijn aandachtsgebieden zoals melding en alarmering, op- en afschalen, leiding en coördinatie en informatiemanagement besproken en geëvalueerd. Bij bovenstaande incidenten waren varende (KNRM), vliegende (Search and Rescue-helikopters) en land (meldkamers Veiligheidsregio’s en hulpverleningsdiensten) eenheden betrokken bij de afhandeling. De grote uitdaging hierbij was: hoe evalueer je een situatie waarin verschillende ketenpartners hun eigen rollen, taken, bevoegdheden en belangen hebben?

Incidenten zoals deze zijn ongeplande oefeningen en geven de kans er gezamenlijk van te leren. Daarom staat ‘lerend evalueren’ bij Trimension centraal: door betrokkenen en hun persoonlijke ervaringen tijdens de evaluatie centraal te stellen, kunnen we prettig, snel, effectief en praktisch evalueren. De focus van de evaluatie ligt nadrukkelijk op het zoeken naar leermomenten en mogelijke verbeteringen en niet op het aanwijzen van ‘schuldigen’. Deze manier van evalueren zorgt voor optimaal leerrendement, draagvlak en motivatie om veerkrachtig te zijn tijdens crises.

Terug naar het nieuws overzicht

Onze medewerkers

Vragen

Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.

Vragen?

Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Versturen
 • Sluiten ×
  Contact

  Trimension BV
  Delftechpark 11
  2628 XJ Delft
  [Route met Google Maps]

  Tel: 015 - 25 11 670
  E-mail: info@trimension.nl

  Trimension op Twitter - opent in een nieuw venster Trimension op LinkedIn - opent in een nieuw venster Trimension op crisisbeheersingnederland.nl - opent in een nieuw venster

  © 2017 Trimension BV | KvK: 27232804 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer & Privacy | Cookies | Sitemap