Nederlands English

Intervisiesessies: Oefenen zonder druk!

3 April 2019Oefenen zonder tijd- en informatiedruk? Elkaar nog beter leren kennen en écht goed verwachtingen afstemmen? Intervisiesessies zijn daar het antwoord op.

Oefeningen en trainingen zijn belangrijke activiteiten om onderlinge samenwerking tussen crisisfunctionarissen of -organisaties te verkennen, testen en beoefenen. Het doel van dit type activiteiten is echter vaak breder dan alleen het kijken naar samenwerkingsafspraken. Vaak zijn onderwerpen als gestructureerd vergaderen, het gebruik van diverse crisistools als scenariodenken en netwerkanalyse ook een belangrijke doelstelling van de OTO-activiteit. Vaak worden deze doelen gecombineerd met een hoge tijdsdruk of een grote hoeveelheid informatie die over een groep met deelnemers wordt gestort.

Om tot de kern van samenwerking te komen, elkaar nog beter te leren kennen en de verwachtingen onderling af te stemmen is het soms beter om zonder tijd- en informatiedruk te werken. Trimension organiseert hiervoor intervisiesessies tussen crisisfunctionarissen en crisisorganisaties. Intervisiesessies zijn de manier om een laagdrempelig gesprek aan te gaan, waar ruimte is voor het delen van ervaringen, tips en tricks.

Tijdens een intervisiesessie bespreken we een beknopt scenario. Dit scenario kan door de trainer ontwikkeld zijn, of ter plekke zelf uit eigen ervaring aangedragen. We doorlopen het incident in de verschillende fasen na, zoals dreiging, opschaling, crisisoverleg, actiefase, nafase, etc. We delen ervaringen uit en stellen verdiepende vragen aan elkaar. We bespreken de punten die goed gaan en waar we trots op zijn, maar ook de punten die beter zouden kunnen gaan, zodat daaruit aanvullende samenwerkingsafspraken ontwikkeld kunnen worden.

Het resultaat van deze intervisiesessie is dat rollen of organisaties elkaar beter leren kennen en verwachtingen worden expliciet met elkaar gedeeld. Er wordt uitgesproken wat goed gaat en waar verbeterkansen liggen. Dit leidt vaak tot praktische samenwerkingsafspraken en dus snel toepasbare resultaten. De ideale aanloop naar grotere (keten)oefeningen.

Sessies als deze hebben we onder andere uitgevoerd tussen verschillende OvDG’s en ACGz’s, om te kijken naar de samenwerking tussen veld en tactisch niveau. Ook hebben we samenwerkingsprocedures besproken tussen huisartsenzorg en ziekenhuizen. Daarnaast hebben we deze sessies verzorgd voor de GGD en huisartsenzorg van verschillende regio’s, om zo de samenwerking tijdens een infectieziekte uitbraak inzichtelijk te maken en praktische werkafspraken te maken tussen betrokken organisaties.

Terug naar het nieuws overzicht

Onze medewerkers

Vragen

Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.

Vragen?

Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Versturen
 • Sluiten ×
  Contact

  Trimension BV
  Delftechpark 11
  2628 XJ Delft
  [Route met Google Maps]

  Tel: 015 - 25 11 670
  E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

  Trimension op Twitter - opent in een nieuw venster Trimension op LinkedIn - opent in een nieuw venster Trimension op crisisbeheersingnederland.nl - opent in een nieuw venster

  © 2020 Trimension BV | KvK: 27232804 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer & Privacy | Cookies | Sitemap