Nederlands English

Scenariodenken bij PCWMN

20 June 2018Meer anticiperen tijdens een crises? Complexe besluiten beter voorbereiden? Beter inschatten of opschaling nodig is? Lees hier meer over de training Scenariodenken die we onder andere voor het Platform Crisisbeheersing Waterschappen Midden Nederland (PCWMN) verzorgden.

Vorig najaar organiseerde het PCWMN een grote multidisciplinaire oefenweek met een hoogwaterscenario. Een belangrijk leerpunt was dat het anticiperend vermogen, door het beter denken in scenario’s, verbetering behoeft. Collega’s Marcel Vielvoije en Roel Derckx verzorgden recent een aantal trainingen Scenariodenken bij Waterschap Rijn en IJssel en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Marcel: “We baseren de trainingen op een eenvoudig stappenplan. In de training gaan de deelnemers zo snel mogelijk  actief aan de slag door de methode meerdere keren toe te passen op een aantal praktijkcases.  Het is mooi om te zien hoe snel deelnemers hun competenties daarmee ontwikkelen en hoe enthousiast ze zijn over deze methode. Niet alleen gericht op crises en calamiteiten, maar zeker ook voor complexe uitdagingen in hun normale werk.”.

Tijdens de trainingen maakten crisisfunctionarissen van de waterschappen voor het eerst kennis met het 4-Stappenplan Scenariodenken. Het was een duidelijk positieve ervaring. “We zoeken een methode die eenvoudig inzetbaar is en die werkelijk zorgt voor een ombuiging van reactief optreden naar meer proactief. Deze methode doet dat en daarnaast was het mooi om te zien hoe actief en enthousiast de deelnemers er mee aan de slag gingen. Hun reacties na afloop waren duidelijk: dit werkt goed, levert heel bruikbare resultaten en voelt zeer nuttig. Hun advies was daarom om ook onze overige crisisfunctionarissen te trainen in deze crisistool.”, aldus Marian Booltink, crisiscoördinator van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Tijdens een van de trainingen was ook Margo Maneschijn, calamiteitencoördinator van Waterschap Zuiderzeeland, aanwezig. Margo: “Ook binnen ons waterschap willen we de competenties op gebied van anticiperen en vooruitdenken verbeteren. Ik heb daarom vandaag zelf deelgenomen ter oriëntatie.  Mijn ervaring is zeer positief. De methode werkt goed en snel. De resultaten zijn heel bruikbaar. Het is mooi om te ervaren hoe de vier stappen je hersenen op heel natuurlijke wijze aan het werk zetten, waardoor je bruikbare scenario’s en inzichten genereert. Wij gaan hier zeker verder mee!”.

Al met al een heel succesvol experiment voor het PCWMN, dat smaakt naar een vervolg. Binnen Trimension verzorgen we inmiddels regelmatig trainingen met het 4-Stappenplan Scenariodenken. Wij zijn van mening dat deze vorm van scenariodenken een onmisbare crisistool is, die thuishoort in de gereedschapskist van elke crisisfunctionaris. Essentieel voor je veerkracht en improvisatievermogen tijdens een crisis of calamiteit! Interesse in de methode of in een training? Neem gerust contact op met Marcel Vielvoije.

Terug naar het nieuws overzicht

Onze medewerkers

Vragen

Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.

Vragen?

Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Versturen
 • Sluiten ×
  Contact

  Trimension BV
  Delftechpark 11
  2628 XJ Delft
  [Route met Google Maps]

  Tel: 015 - 25 11 670
  E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

  Trimension op Twitter - opent in een nieuw venster Trimension op LinkedIn - opent in een nieuw venster Trimension op crisisbeheersingnederland.nl - opent in een nieuw venster

  © 2022 Trimension BV | KvK: 27232804 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer & Privacy | Cookies | Sitemap