Nederlands English

Energiesector waakt voor “de maalstroom van de energietransitie”

22 augustus 2018Op 5 juli kwamen in Delft verschillende ‘spelers’ uit de landelijke energiesector bij elkaar voor een themadag ‘Ontwikkelingen in de energiesector in relatie tot crisisbeheersing’. In een open en interactieve sessie hebben alle deelnemers hun inzichten en kennis gedeeld en discussie gevoerd over belangrijke ontwikkelingen voor de energiesector en de koppeling met crisisbeheersing.

Vele onderwerpen zijn aan bod gekomen qua belangrijke ontwikkelingen. Na een brede inventarisatie van mogelijke onderwerpen, hebben we ons gericht op één thema: ‘de energietransitie’. Andere belangrijke onderwerpen zoals ‘Cyber’ hebben we op de agenda voor een volgende bijeenkomst gezet.

De energietransitie als veiligheidsthema
Alle deelnemers zijn het er over eens dat de energietransitie veel goeds gaat brengen. Sterker nog, alle aanwezigen zijn ook persoonlijk bezig met het verkleinen van eigen hun ‘voetafdruk’ op de aarde!

Met dit duidelijke positieve startpunt in het achterhoofd, hebben we onze aandacht gericht op de reële bedreigingen die de energietransitie op de samenleving en crisisbeheersing heeft. We hebben onszelf hiervoor de vraag gesteld: ‘stel, de energietransitie is op zijn hoogtepunt. Op dat moment ontstaat er een probleem. Wat is dan dit probleem?’

Aan de hand van de opgestelde problemen zijn we gaan denken aan mogelijke oplossingen. Hiervoor hebben we de problemen eerst nog wat scherper geduid. Waar ligt de oorzaak van de problemen? Zien we de problemen nu al verschijnen?

Een belangrijke oorzaak van voorziene problematiek is dat de energietransitie erg snel kan gaan. Vanuit de EU, het Rijk en de consument wordt de snelheid van de energietransitie enorm aangewakkerd. Deze ontwikkeling gaat veelal sneller dan dat er vanuit bedrijfscontinuïteit en crisismanagement maatregelen kunnen worden getroffen.

“We moeten waken voor de maalstroom van de energietransitie”. Hoe dieper we erin worden getrokken, hoe sneller het gaat. Maar zijn we er klaar voor? Hoe zorgen we ervoor dat met de toenemende afhankelijkheid van energie – voortkomend uit de afnemende afhankelijkheid van bijvoorbeeld gas, kolen en benzine door de transitie – iedereen altijd stroom heeft? Want dat vinden we belangrijk!

Door op deze vragen antwoorden te vinden, kunnen we proberen crisisbeheersing en business continuity management in gelijke pas met de energietransitie te houden.

De energiesector als geheel en de losse organisaties hierin moeten zich voorbereiden op de toekomst. De kernvragen zullen beantwoord moeten worden in het licht van de energietransitie.

Tot slot moeten we ervoor zorgen dat we onze kennis en kunde nu overdragen om de toekomstige risico’s te verkleinen. Door als sector hier bewust aandacht aan te besteden, kunnen we de gevaren voor zijn. We hebben de expertise; betrek de experts in hun kracht; want nu kunnen we het constructief inzetten!

Voor vragen over de themasessie of andere onderwerpen binnen de energiesector kan je contact opnemen met MartheRamon en Kristian.

Terug naar het nieuws overzicht

Onze medewerkers

Vragen

Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.

Vragen?

Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Versturen
 • Sluiten ×
  Contact

  Trimension BV
  Delftechpark 11
  2628 XJ Delft
  [Route met Google Maps]

  Tel: 015 - 25 11 670
  E-mail: info@trimension.nl

  Trimension op Twitter - opent in een nieuw venster Trimension op LinkedIn - opent in een nieuw venster Trimension op crisisbeheersingnederland.nl - opent in een nieuw venster

  © 2017 Trimension BV | KvK: 27232804 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer & Privacy | Cookies | Sitemap